Op deze pagina vind je een nadere uitleg over diverse functionaliteiten van het StickyWall CMS. Er zijn een aantal verschillen tussen de Light- en Basis-versie, maar die zitten hem meer in de mogelijkheden dan in de functionaliteiten. Die komen nagenoeg overeen. Staat jouw vraag er niet bij? Bel of mail ons, dan geven we antwoord en voegen deze toe aan deze desgewenst pagina.
Om een StickyWall CMS te kunnen bewerken dien je in te loggen op "de achterkant", de manager. Dat doe je door /manager achter de url te plaatsen. Bijvoorbeeld www.stickywallcms is de url, dan vind je de inlogpagina voor de manager op www.stickywallcms.nl/manager. Je ontvangt van ons persoonlijke inloggegevens. Hierdoor kunnen wij eventuele onhebbelijkheden makkelijker terugherleiden.
Het inloggen komt nauwkeurig. Vul exact de gegevens in die je van ons hebt ontvangen! Je kunt 3x foutief proberen in te loggen, daarna treedt een hack-beveiliging in werking en wordt jouw ip-adres van de locatie waar je de website wilt bewerken tijdelijk geblokkeerd. Jouw IP-adres zit dan in de "Firewall". Hierdoor kun je vanaf die locatie niet meer bij de website en de manager. Geen paniek, dit is door ons op te lossen. Doe dan het volgende:
1. ga naar https://www.whatsmyip.org en kopieer het getal dat bovenaan in beeld verschijnt, bijvoorbeeld 77.168.4.179.
2. neem contact met ons, geef dat getal aan ons door met de mededeling dat je niet meer bij de website kunt.
3. na het controleren van het ip-adres halen we die uit de Firewall en kun je weer aan de slag.
Om de webmail te kunnen bekijken kun je daar online op inloggen.. Dat doe je door /roundcube achter de url te plaatsen. Bijvoorbeeld www.stickywallcms is de url, dan vind je de webmailpagina op www.stickywallcms.nl/roundcube. Je ontvangt van ons de accountsgegevens. Deze kunnen ook gebruikt worden voor een account in bv Outlook.
De manager is de "achterkant van de website. Hiermee kan vrijwel alles op de website inhoudelijk aangepast worden. De layout van de website ligt vast. DIe is al in een eerder stadium in overleg met jou opgezet. Om de eenduidigheid, huisstijl en layout niet te verliezen zullen aanpassingen aan de vorm van de website alleen in overleg met de technische beheerders doorgevoerd kunnen worden. Maar afbeeldingen, menu-items, tekst en dergelijk zijn geheel door jou in te vullen en naar believen aan te passen. Wel zullen de beheerder van StickyWall een oogje in het zeil houden en daar waar nodig helpen.
Als je ingelogd bent op de manager zie je onderstaand scherm, in dit geval van de StickyWall website. Dit menu geeft een overzicht van alle aangemaakte pagina's, met daarachter een cijfer, de pagina-id. Deze wordt vooral door het cms gebruikt, maar je kan ook op dit id zoeken. Klik een pagina aan die je wilt bewerken en rechts van het menu volgt een overzichtspagina waarin je de inhoud kunt bewerken.
Het StickyWall CMS voorziet in de manager op diverse pagina's in de mogelijkheid om afbeeldingen te uploaden. Met deze geuploade afbeeldingen wordt de website opgebouwd. Dat doe je door het vierkantje naast een tekstvak of door het upload-icoontje linksboven aan te klikken. Bij sommige functies kun je bladeren naar een lokale map met afbeeldingen en vervolgens via de button "Upload" de afbeeldingen op de server van de website plaatsen.
Om inhoud op een pagina te plaatsen gebruik je in de manager de tekst-editor. De buttons bovenin deze editor zijn nagenoeg gelijk aan die van Word. Wel zijn er enkele extra mogelijkheden die met name voor het plaatsten van tekst op een website van belang zijn. We behandelen er daarom een aantal:
Plakken/pasten van tekst
Met de 3e en 4e button van de tekst-editor in de manager kunnen teksten die uit een ander document of website gekopieerd zijn "opgeschoond" worden. Code uit andere bronnen kan er soms voor zorgen dat de layout op de website waar je de tekst wilt plaatsen er vreemd uit komt te zien. Door de tekst op te schonen wordt deze ongewenste code verwijderd.
Opmaak van tekst
Er zijn duizenden lettertypes in omloop. Maar om ervoor te zorgen dat jouw website er netjes en in stijl uit blijft zien hebben wij de mogelijkheden van te voren (uiteraard wel in overleg) ingesteld. Als je het pulldownmenu aanklikt (pijltje rechts van Alinea) zijn er 4 mogelijkheden:
- Alinea: de standaard tekst
- Kop 1: de mogelijkheid voor de grootste koptekst
- Kop 2: de mogelijkheid voor de middelste koptekst
- Kop 3: de mogelijkheid voor de kleinste koptekst
Dat komt omdat de tekst dan geen "einde" kent. Voor webteksten moet na een bepaalde tekst een "enter" staan om die tekst, tussen begin en einde, van een bepaald font toe te kunnen kennen aan dat stuk tekst. Je zult zien dat na een "enter" er een stukje ruimte tussen de regels ontstaat. Er wordt dan een nieuwe alinea aangeaakt. Dat is dus anders als in bv Word. Alle tekst binnen zo'n alinea kun je een bepaald lettertype meegeven. WIl je een koptekst maken, bv Service, dan geef je na het woord Service een "enter" en door het woord te selecteren (of vooraan het woord te gaan staan), kun je het woord Service voorzien van een kop-font (zie onderwerp Opmaak van tekst).
Voorbeeld zonder "enter", met "shift+enter":
Voorbeeld met "enter":
Dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur consequat et dui sed ornare. In luctus ex quis libero euismod finibus
Wil je tekst toch op een volgende regel, dan dien je "shift+enter" te gebruiken. Ook dit wijkt dus af van bv Word.
Om de basisfunctionaliteiten van het StickyWall CMS nog verder uit te breiden maken we gebruik van modules. De mogelijkheden vindt je op de module-pagina. De modules zijn in de manager in het menu links herkenbaar aan dit icoon:
In dit geval wordt de module gebruikt voor de Portfolio, maar dat kan elke willekeurige naam zijn zoals Actueel, Nieuws, Projecten enz.
Binnenkort volgt hier meer info.
Binnenkort volgt hier meer info.
Binnenkort volgt hier meer info.
Binnenkort volgt hier meer info.
Binnenkort volgt hier meer info.